Joyce Scheijen

Waarom ‘moeten’ we zoveel van onszelf?

Zondagochtend: ‘Niets moet, alles mag’.

In mijn omgeving hoor ik steeds vaker ik ‘moet’ nog dit en ik ‘moet’ nog dat… Zeker van mijn vriendinnen, trouwens een mooie inspiratiebron voor me. Zo hoor ik ze vaak zeggen: ‘De kinderen moeten naar school, ik moet het huis nog poetsen, de kinderen moeten naar zwemles, ik moet nog gaan sporten’ en zo verder en zo verder.

Je kunt zelf vast ook wel wat voorbeelden bedenken die je van jezelf ‘moet’.

Welke dingen ‘moet’ jij allemaal van jezelf?

Ik heb mezelf geleerd om het om te draaien. Maak van ‘moeten’ willen. Met andere woorden ik wil mijn kinderen naar school brengen, ik wil graag de huur betalen, ik wil mijn huis poetsen…

Nu zie ik je denken: ‘Waarom zou ik dat willen?’ Dat zijn toch dingen die moeten.

Je wilt toch graag je huur betalen want je woont graag in jouw huis. Woon je er niet graag dan moet je gaan verhuizen! ‘Ik wil graag mijn huis poetsen omdat ik het graag schoon heb thuis en daarmee ook een leeg hoofd leeg’. Je leeft toch graag in een schoon huis en dus ja, wil je graag poetsen.

Door ‘moeten’ te vervangen met ‘willen’ ga je ook anders naar de activiteit kijken en doet dit iets met je brein. Wat er dan gebeurt is dat jij jezelf gaat afvragen, wil ik dit ook echt? En alle andere dingen die je dan nog moet van jezelf en niet wilt, hoef je voor mij ook niet te doen.

Van wie zegt dat je dat moet doen? Wie legt jou dat op?

Meestal, of beter gezegd altijd, leggen we deze dingen onszelf zoveel dingen op. Probeer het voor een week om alle dingen die moeten even te laten voor wat ze zijn en kijk dan wat het met je doet! Werkt het niet dan mag je voor mij altijd terug. Maar echt probeer het eens!

Ik doe al heel lang alleen nog maar dingen doe die ik echt wil en niet meer moet van mezelf. Dit geeft mij meer ruimte en zoveel meer rust.

Nu zie ik je denken maar ik heb helemaal geen zin om de huur te betalen, dan betaal je hem toch lekker niet! Ja, maar dan kan ik niet in mijn huis blijven wonen. Precies! Ik wil graag in mijn huis blijven wonen omdat ik me er thuis voel. Dan betaal ik daar ook graag huur voor en ben ik dankbaar dat ik er mag wonen!

Wat ik je wil mee geven is dat je vaak dingen moet van jezelf en dit jezelf oplegt. Ga er anders over denken en ze waarderen! Zo wordt het leven een stuk positiever, leuker en ga je de dingen doen doe je echt wilt!