Joyce Scheijen

Podcast #39: Je gaat steeds maar door…

Je blijft maar hard werken. Je bent ook zo ontzettend ambitieus, je hebt zoveel plannen! Wat goed is, ik hou van ambitieuze ondernemers. Maar het is niet de bedoeling dat je jezelf voorbij loopt.

Een grote valkuil, ook nog steeds van mij.

Vandaag drong dit zich weer aan.

Sinds gisteren heb ik enorme pijn aan mijn onderrug. Voor de insiders onder ons ik heb een scheve rug waar ik verschillende trajecten voor heb gevolgd maar sinds ik onderneem veel minder pijn heb.

Tot gisteren…

Op tijd onder de wol na een warme douche en morgen kan ik er weer tegen aan.

Maar niets was minder waar. De pijn was zelfs erger. Maar in mijn achterhoofd klonk dat stemmetje: “Er moet wel gewerkt worden, je hebt al twee weken vrij gehad en Ella is niet voor niets weggebracht”.

Maar eenmaal achter de laptop verbijt ik de pijn en begin, maar ik zit er niet lekker in. Ik weet dat als ik op wilskracht doorduw ik echt wel wat werk verzet krijg. De ervaringen uit het verleden heb dit dikwijls bewezen. Ik weet ook dat het dan niet het resultaat oplevert dat ik graag zou willen.

En waar ik voorheen besloot om door te gaan, maak ik mezelf een kop thee en ga op de bank liggen. Ik geef me over en laat het er zijn.

Doorduwen heeft geen zin. De opbrengst hiervan wel, want al liggend schrijf ik deze post en reken ik af met dat stemmetje in mijn hoofd.

𝕆𝕡 𝕖𝕖𝕟 𝕕𝕒𝕘 𝕙𝕖𝕓 𝕛𝕖 𝕞𝕒𝕒𝕣 𝟙𝟘 𝕓𝕠𝕝𝕝𝕖𝕥𝕛𝕖𝕤 𝕒𝕒𝕟 𝕖𝕟𝕖𝕣𝕘𝕚𝕖.

Hoe verdeel je deze? Hoe ga jij hiermee om? En hoe weet je dat je niet in je reserve zit

Want stel je hebt maar 10 bolletjes aan energie op een dag. Waar spendeer je deze aan? Er gaat al één bolletje op aan je ochtendritueel, het ontbijten, kinderen naar school brengen en zorgen dat in de ochtend alles in goede banen wordt geleidt.

Met ook maar een beetje stress kost het je misschien wel al twee bolletjes.

Nog acht te gaan… Je begint met werken, een bolletje of vier/vijf?

Nog drie…

Even naar de sportschool, want we willen wel fit blijven, snel nog even boodschappen doen en koken.

Alles kost energie en voor je het weet zijn je bolletjes op.

Je ploft op de bank en dan belt net die ene vriendin die jou even hard nodig heeft.

Hoe staat het met jouw energie?

Dan snoep je toch gewoon een bolletje van de volgende dag. Kan best! Maar de dag erna begin je met negen bolletjes.

Tot de bolletjes helemaal op zijn en je geen reserves meer hebt. En dat breekt je op.

Zet niet je onderneming, maar jezelf op nummer 1. Neem rust als je voelt dat je het nodig hebt. Die rust heb je nodig om jezelf en je bedrijf gezond te houden.

Schrijf eens voor jezelf op wat jou energie oplevert en wat jou energie kost?

Heel makkelijk door twee rijtjes te maken: energiegevers en energienemers.

Misschien kun je ook wel personen in deze rijtjes zetten.

En als je kijkt naar die energienemers. Hoe zou je die leuker voor jezelf kunnen maken? Lichter?

Misschien zelfs wel kunnen elimineren?

Misschien houd je wel ergens aan vast waar je eigenlijk stiekem diep van binnen geen zin meer in hebt.

Kun je er afscheid van nemen?

Daarnaast bestaan er oefeningen die ik mijn klanten leer om de energie van zichzelf bij zich te houden en ervoor te zorgen dat andere van jou tappen.

Of tap jij snel in op de energie van iemand anders? Ook dit trekt je leeg.

In eerste instantie heb je een fijne dag gehad en je partner komt thuis en BAM meteen is de sfeer omgeslagen in huis. Een typisch voorbeeld dat je in de energie van een ander stapt.

Want hoe fijn zou het zijn als jij in je eigen energie zou kunnen blijven en jij je niet laat meeslepen in de energie van de ander.

Dat je ervoor kunt zorgen dat je rust pakt als je dat nodig hebt, maar ook dat je je eigen energie beschermt en ervoor kunt zorgen dat jij je goed in je vel voelt.

Altijd, no matter what.

Want als jij goed in je vel zit, kun je er ook zijn voor de ander, vanuit een volle bak energie die niet leeggezogen wordt.

Vind je het ook lastig om hier aan toe te geven? Ik help je er graag mee. Stuur me eens een berichtje, dan kijken we wat ik voor je kan doen.