Joyce Scheijen

Podcast #53: ‘Hoe overleefde ik twee weken vakantie met mijn kind”

Twee weken vakantie. Twee weken dat ik niet mijn eigen ding kan doen, tenminste zo voelde het, twee weken dat ik niet kan werken en wordt ingezet als ‘kleurmachine’ of ‘eerste-duwwer-van-de-schommel’.

Een van de redenen waarom ik ben gaan ondernemen is dat ik er kon zijn voor onze dochter. Dat ik als zij uit school kwam, klaar sta met een zelfgebakken koekje en een tafel vol met klei. NOOOOOT.

Ik ben er niet zo goed in, dat kidsentertainment. Begrijp me goed, ik ben graag met mijn dochter en breng ook graag tijd met haar door. Het moederschap vind ik ook een van de makkelijkste dingen die ik ook in mijn leven gedaan heb. En misschien denk jij daar anders over omdat ik hier ook nog veel moeders mee zie struggelen. En heel heerlijk we doen allemaal maar wat. Ik ben zelf nooit afgegaan op het advies van een ander, zeker niet als het ongevraagd advies is en dat krijg je als moeder toch te pas en te onpas. Ik ben altijd gaan kijken, wat voelt voor mij goed. Wat is het beste voor mij en voor mijn kind.

Daarbij ben ik ook niet zo’n ‘knutsel-bak-en-kleur-moeder’ en als je dat wel bent heb ik echt diep respect voor je. Waar haal je de energie vandaan? Wel grappig eigenlijk omdat ik vaak juist van die moeders terugkrijg waar ik de energie vandaan haal om naast het moederschap een bedrijf te runnen.

Ik ben iemand die altijd energie heeft (behalve om te bakken), dat doet dan gelukkig mijn man (of een vriendin) en krijg ook energie van mijn bedrijf. Het maakt mij een leukere moeder en een leukere partner.

Ik vind mijn werk superleuk en haal daar enorm veel voldoening uit die ik dan ook echt mis als ik niet kan werken. Het wekt zelfs frustratie op dat mijn bedrijf stil ligt, zoals tijdens een vakantie. Ik wil namelijk zoveel dingen doen: een podcast opnemen, posts schrijven, mijn programma waardevoller maken en natuurlijk last but not least ondernemers helpen om hun bedrijf om hun leven heen te bouwen. Heerlijk met hun sparren hoe zij dat gevoel van voldoening, balans en tevredenheid kunnen terugbrengen in hun leven en business. Dat ze het vuurtje en het avontuur weer in zichzelf voelen zonder zichzelf kwijt te raken.

Ik sta op zondag weer te springen om maandag aan de slag te gaan.


Dat was in loondienst wel anders, op zondag kon ik wel janken om weer aan de slag te gaan. Ik had er letterlijk buikpijn van. Nu weet ik dat dit een teken was dat ik iets deed tegen mijn natuur. En begrijp mij goed ik ben niet tegen loondienst of voor een baas werken, ik heb er wel een mening over als jij met tegenzin naar je werk gaat. GA IETS ANDERS DOEN DAT WEL BETER BIJ JE PAST.

Waarom doe je wat je doet? Als je reden geld is, ga dan kijken waar je op een andere manier je geld mee kan verdienen zodat het ook nog leuk voor je is. “ja, maar ik kan niet stoppen met mijn baan want mijn collega’s zijn zo leuk”. Fack die collega’s want heel eerlijk, daar kun je en nog steeds mee contact houden. Dus jou collega’s blijven ook allemaal omdat ze jou zo leuk vinden?


En ik vind het heerlijk hé, dat ik mezelf twee weken heb vrij gepland in mijn agenda en dat dit kan. Zoals ik al zei is dit ook een van de redenen dat ik ondernemer ben geworden en mijn eigen tijd kan indelen, maar niet werken maakt mij merk ik niet altijd een leukere moeder. Daarbij merk ik ook dat mijn omgeving verwacht dat ik vrij neem en daar heb ik misschien nog wel het meeste moeite mee. 

“Je bent toch ondernemer en je kunt toch je eigen tijd indelen”. Klopt, maar ben ook ondernemer geworden om te doen wat ik het allerleukste vind en dat het mij energie geeft,

Want ja, mijn partner kan geen twee weken vrij nemen want hij werkt gewoon in loondienst. Waar dus niets mis mee is he.

Vroeger kon ik me daar dan zo boos over maken. Nu weet ik ook dat het anders kan. Ik word er echt geen leukere moeder op als ik 24/7 aan het moederen ben en dat weet mijn partner gelukkig ook en mijn schoonouders ook.

Mijn man en ik geven elkaar de ruimte om te werken, ons even terug te trekken en de dingen te doen waar we op dat moment behoefte aan hebben, ook al betekent dat minder tijd voor elkaar.

Is het egoïstisch? Misschien in jouw ogen wel. Voor ons werkt het prima en we plannen echt dingen om met elkaar te doen, zowel als gezin als met ons twee want ook dat is enorm belangrijk. Dat je tijd maakt voor jezelf (me-time), tijd voor je gezin en tijd voor je partner.

En voor ons werkt het uitstekend. Want op de momenten dat mijn man er wel is, kan ik even werken of iets anders doen waar ik op dat moment behoefte aan heb. En andersom vice versa. Ik ben geregeld een weekendje of dag weg voor werk waarbij de zorg van onze dochter op mijn man komt. Werkt ook goed voor ons relatie trouwens.

Want juist dat maakt mij én leukere moeder én een leukere partner.

Ik leef niet om te werken, maar ik werk om ook te leven.
We denken allemaal dat het of of is maar het is én én.

Ik kan én een cake bakken (of beter gezegd dat laat ik over aan mijn man), én de kippen verzorgen in de tuin én een succesvol bedrijf hebben. 

Waarom ik dit deel? Het maakt mij mens.

Want mensen kopen bij mensen en daarom geef ik je ook een kijkje in mijn leven. Ook als ik soms baal omdat het vakantie is.

Ow ja, volgende week weer een studiedag! Hoe doen mensen dat eigenlijk in loondienst? Oma maar weer vragen?

Het gaat om de balans in het leven, de juiste balans voor jou. Er bestaat niet zoiets als je moet zoveel uur werken, zoveel uur aan de kinderen en aan je man besteden. Waar het om gaat is waar jij je goed bij voelt, wat voor jou werkt.

Voel je dat het niet werkt, doet er iets aan. Weet je niet hoe? Kijk dan niet al 6 stappen verder. Maar vraag je eerst af wat de eerste stap is: “Wat heb ik nu nodig?”

Vaak zijn we al (ook in het ondernemerschap) met de stap bezig die eigenlijk nu nog niet aan de orde is. Maar wat is er nu? Wat heb je nu nodig? Waar heb je nu behoefte aan?

Dat is het leven, dat is de echtheid.

Ik wil ook jouw echtheid zien, het leven.